EIOCO partner van Herdenkingsdag van de Verdoemde Soldaten in Brunssum

Elk jaar wordt op 1 maart in Polen de Nationale Herdenkingsdag van de Verdoemde Soldaten gevierd. Het Europees Instituut over de Communistische Onderdrukking ondersteunde de onderwijsactiviteiten op de Sosabowski Poolse School in Brunssum over de Verdoemde Soldaten, omdat ons doel is om kennis te delen over de misdaden van het communisme.  Leerlingen, ouders en leraren kwamen bijeen om de soldaten te eren. In de school werden ‘Lichtjes voor de Verdoemde  Soldaten’ aangestoken.

Tijdens een open les verbreedden de leerlingen hun kennis over de geschiedenis van de Poolse anticommunistische beweging, leerden ze over de achtergronden van de Verdoemde Soldaten en ontdekten ze waarom zij uit het collectieve geheugen werden gewist.

De Verdoemde Soldaten verdedigden de onafhankelijkheid van Polen tegen de communisten en de Sovjetisering van Polen na 1944. Er wordt geschat dat wel 300.000 mensen deelnamen aan de anticommunistische ondergrondse beweging tot 1963, toen de laatste van hen, Józef Franczak, Lalek, werd vermoord door de communisten.

Witold Pilecki, een cavaleriekapitein van het Poolse leger en een soldaat van het Thuisleger (Armia Krajowa), vocht in de anticommunistische ondergrondse beweging. Hij wordt beschouwd als een van de grootste Poolse helden uit de geschiedenis van de 20e eeuw. Hij was een gevangene en organisator van de verzetsbeweging in het Duitse concentratiekamp Auschwitz en auteur van rapporten over de Holocaust. Meer hier: https://eioco.nl/en/witold-pilecki-and-the-first-ever-comprehensive-report-on-nazi-germanys-auschwitz-atrocities/

Afbeelding ©communications-unlimited.nl