Drie Amerikaanse Senatoren markeren met een resolutie de herinnering aan de massamoord te Katyn 80 jaar geleden

Drie Amerikaanse Senatoren hebben een resolutie aangekondigd ter herdenking van de massamoord in Katyn op 13 april 1940. Het gaat om de senatoren Jim Risch (Republikein uit Idaho; voorzitter van de Senate Foreign Relations Committee en en mede-voorzitter van de U.S. Senate Poland Caucus), Bob Menendez (Democraat uit New Jersey; lid van de Senate Foreign Relations Committee) en Dick Durbin (Democraat uit Illinois). Deze bipartisan resolutie eert, tachtig jaar nadat 22.000 Poolse militairen en burgers door de Sovjet-troepen werden geëxecuteerd, de levens van en herinnering aan de slachtoffers, en zij geeft erkenning  aan allen die in weerwil van de Sovjet-doofpotcampagne hebben gestreden voor het aan het licht komen van de waarheid over de massamoord te Katyn. De resolutie veroordeelt ook de desinformatiecampagne van de huidige Russische regering over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Zodra de Senaat weer bijeenkomt zal de resolutie formeel worden voorgesteld.

“Op deze plechtige tachtigste verjaardag van de massamoord te Katyn eren wij de 22.000 Poolse militairen en burgers die door de Sovjet-Unie zijn vermoord, nadat Polen eerst was binnengevallen door Nazi-Duitsland en vervolgens door de USSR”, zei Risch (R.). “De pogingen van de Russische Federatie de waarheid over deze misdaad te verhullen en om desinformatie te verspreiden over de massamoord en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn onaanvaardbaar, en ik sta achter de Poolse bevolking in het blijven voorlichten over de feiten van deze tragische gebeurtenis.”

Menendez (D.) sprak: “Vandaag verenig ik mij met de Pools-Amerikanen in New Jersey en in het hele land die de 22.000 Poolse militairen en burgers eren die tijdens de massamoord te Katyn door de Sovjet-Unie zijn vermoord. De wereld moet de waarheid van deze afschuwelijke misdaad herdenken om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. De Verenigde Staten stonden achter het Poolse volk in het bestrijden van de Sovjet-leugens over de massamoord in Katyn decennia geleden, en met deze resolutie staan wij vandaag weer achter de Polen tegen Vladimir Poetin’s voortdurende campagne om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te vervalsen.”

Durbin (D.) zei: “Tien jaar geleden had ik de eer een resolutie die unaniem werd aanvaard in te dienen waarin wij ons medeleven met het Poolse volk uitspraken in verband met de dood van hun president, Lech Kaczynski. Zijn vliegtuig was toen, terwijl hij onderweg was naar een herdenkingsbijeenkomst in Katyn (Rusland) zeventig jaar na de massamoord, op tragische wijze neergestort. Vandaag heb ik wederom de eer om, samen met mijn collega’s Risch en Menendez, ons diepgevoeld medeleven en onze solidariteit uit te drukken met het Poolse volk en de Pools-Amerikaanse gemeenschap, van wie zovelen het gebied rond Chicago als hun thuis beschouwen, naar aanleiding van de sombere verjaardag van de tragische gebeurtenissen in Katyn.”

 

Resolutie is beschikbaar hier:

en hier:  U.S. Resolution Commemorating the 80th Anniversary of the Katyn Massacre

 

Bron en afbeelding: Chairman’s Press, United States Senate Committee on Foreign Relations. https://www.foreign.senate.gov/press/chair/release/risch-menendez-durbin-mark-80th-anniversary-of-the-katyn-massacre-with-senate-resolution