De geboorte van Solidarnosc

 Beata Bruggeman-Sekowska

 

In de zomer van 1980 introduceerde de Poolse regering onder Edward Gierek nieuwe prijsverhogingen van voedsel. Het land zuchtte al onder tekorten aan levensmiddelen en een grote internationale schuld. Nu sloeg een golf van arbeidsonrust over het land.

 

In juli begon een serie stakingen in Lublin en op 14 augustus 1980 begon de staking op de scheepswerf van Gdansk. Meer en meer fabrieken steunden deze staking, die werd geleid door Lech Walesa. Deze oppositie eiste zowel verbetering van arbeidsomstandigheden als burgerlijke vrijheden. Bovenal wilden zij een onafhankelijke vakbond (de toenmalige officiële vakbond volgde slaafs de communistische partij) en erkenning van het stakingsrecht. De stakers hielden vol tot de regering overstag ging en aangaf een overeenkomst te willen ondertekenen.

 

Solidariteit (Solidarnosc) werd op 31 augustus 1980 officieel erkend. In het Centraal- en Oost-Europa dat onder communistische regimes leefde, was een onafhankelijke vakbond ongekend. Algauw werd Solidarnosc een nationale politieke beweging met 10 miljoen leden. Deze unieke beweging zou een sleutelrol gaan spelen in de ineenstorting van het communisme in Centraal- en Oost-Europa. Na 9 turbulente jaren wisten de leiders van Solidarnosc via onderhandelingen een einde te maken aan het communistische bewind. Een paar maanden later viel de Berlijnse Muur.

 

Bron: Source: https://www.communications-unlimited.nl/birth-of-solidarity-movement-3/